søndag 21. juni 2009

Å prøve noe nytt...

Det er lett at livet går i den samme tralten dag ut og dag inn. Man gjør det man kan, det man er vant til, og det som gir minst motstand. Ihvertfall er det sånn i mitt liv;o)
Jeg prøver å ta meg sammen og prøve noe nytt litt oftere - gå en annen vei, lage en ny matrett - ja, på alle plan egentlig. Prosjekt "kjole istedenfor bukse" har jeg jo skrevet om her før. Vel, det har gått litt trått foreløpig - jeg legger skylda på den kalde forsommeren vi har hatt... men isåfall bør jeg skjerpe meg nå, for nå er det meldt sommervær framover!:o)

Før i tida (les: pre-aleinemor-tida) brukte jeg å prøve ut nye oppskrifter stadig vekk, særlig når det gjaldt baking. Har alltid vært glad i å bake. Nå baker jeg veldig lite, og det blir oftest boller, og et brød i ny og ne, og bursdagskaker, så klart. Men de samme oppskriftene hele tida, liksom.

Men idag har jeg prøvd noe nytt! Jeg har bakt brødpinner! Fant ei oppskrift på en svensk blogg (smaskens.nu), og fant ut at jeg skulle prøve. Husker at mamma bakte noe lignende da jeg bodde hjemme (dvs. på 80-tallet...) - tror kanskje de hadde enda mer ost i seg.
Her er de jeg lagde idag. Oppskrifta var det tydeligvis noe feil med - 5 dl vann og 300 g mel blir det bare ikke noe deig av... Men her er den modifisert med det jeg brukte (omtrent):
Brödpinnar med västerbottensost
25 gram jäst
5 dl ljummet vatten (jeg brukte sånn ca 3 dl)
1 tsk salt
0,5 tsk honung (jeg brukte brunt sukker)
300 gram durumvetemjöl
+300 gram hvetemel
50 gram finriven västerbottensost (jeg brukte sånn "4 oster revet pizzaost" fra Tine, og litt mer)
(en uppvispad äggvita till pensling, och flingsalt - om man så vill) - jepp
Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung och riven ost. Arbeta ned mjölet i degvätskan med hjälp av degkrokar; kör dem ett par minuter tills degen bildar en slät och smidig boll. Sätt ugnen på 250 grader, och låt degen jäsa övetäckt i 30 minuter.
Dela degen i 20 bitar. Rulla ut dem till långsmala korvar, och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspaper. Pensla med uppvispad äggvita. Eventuellt kan man även strö lite flingsalt över. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tio brödpinnar åt gången.
Låt svalna på plåtarna.
Brødpinnene er kjempegode til f.eks. tapas. Eller suppe. Man kan også ha urtekrydder i, eller strø med sesamfrø istedenfor salt. Idag spiste jeg brødstenger med aïoli, og litt rester av spekeskinke og chorizo fra forrige helg. Namnam. Så jeg slenger med aïoli-oppskrifta som jeg brukte til tapasen. Den er henta fra matogdrikke.no.
Aïoli (hvitløksmajones)
4 stk. eggeplomme
1 ss sitronsaft (jeg brukte litt mer - man smaker det til)
1 ts dijonsennep eller annen sennep (eller litt mer)
2 båter presset hvitløk (jeg brukte 3)
4 dl solsikkeolje (jeg bytta ut 1/2 dl med olivenolje)
salt og kvernet pepper
Oppskriften gir ca. 1/2 liter ferdig aïoli.
Slik gjør du:
La alle ingrediensene bli romtempererte. Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep. Tilsett hvitløken. Spe forsiktig med olje under kraftig visping. Smak til med salt og pepper.
Oppbevar aïolien mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker.
Ellers har jeg scrappet idag...på en måte... En av mine nevøer blir 13 år om to uker. Da skal han til Israel og feire Bar Mitzvah (han er halvt israelsk). Mammaen lager album med minner, hilsener og div. sånt til han. Så jeg har laga ei side fra oss. Det er jo litt sånn "pliktscrapping", men det er bedre enn ingenting iallefall. Håper å få igang scrappe-mojo'en igjen snart. Jeg har nemlig shoppa litt i det siste.....
Ha ei flott midtsommeruke, alle som er innom!!

5 kommentarer:

Aquarell sa...

Mmmm, det hørtes godt ut med brødpinner.:D
Det er morsomt å prøve ut nye oppskrifter iblant.:D

Eli sa...

Det er ikke dumt å prøve noe nytt - absolutt noe å ta med seg! Brødpinner så ikke dumt ut; kanskje prøve noe sånt noe en dag - eller noe helt annet som jeg ikke har prøvd før. Og oppskriften på Aïoli gleder jeg meg til å "gå løs på". Det var virkelig bare sååå nydelig godt!

Kathrine sa...

Så deilig det ser ut!!

Jeg er helt på finne-på-noe-nytt-og-annerledes-siden, men knoter litt med å finne hva jeg skal utforske.

Anne-Britt sa...

Oi de så jo kjempegod ut. Og med sånne salter på, nam nam... Må virkelig utprøves. Takk for oppskrift:)

Sonja sa...

Heisann. Jeg prøvde sånnt italiens salt brød (focassia???) til aiolien din og det var kjempe!

Ha en fin uke :) Klem

S