søndag 11. september 2011

BERLIN♥

Her er en liten rapport fra turen min til Berlin forrige helg. Pernille og jeg hadde en helt super tur! Jeg hadde store forventninger, men det ble faktisk akkurat bra!:o) Det gjorde jo heller ingenting at været var helt fantastisk hele helga - sol og fra 22 grader og oppover. Sånt kan man like etter en begredelig Bergenssommer, og vi nøt det til fulle!
Har prøvd å legge til så mye som mulig av lenker og adresser, så den kan brukes litt som en guide også. Jeg har ihvertfall tenkt meg tilbake til Berlin, og dette gjør det lettere å finne igjen plasser der jeg har vært.
Bildene blir større om man klikker på dem.
I tilfeldig rekkefølge...
Shopping & sånt:
Frau Tulpe - stoffbutikk i Veteranenstrasse 19. Namnam! Snadderbutikk! Sååå mye fint - jeg kunne nok brent av hele budsjettet her. Men dette var første dagen, så jeg måtte holde meg litt i skinnet. Men jeg fikk med meg noen fiiine meter, både stoff og bånd. Gleder meg til å sy!:o)
De har nettbutikk også, men av en eller annen grunn er porto til Norge ekstra dyrt:o(
Loppemarked på Arkonaplatz (kart) Ta U-bahn til Bernauer Strasse. Koselig beliggenhet og mye fine lopper. Jeg kjøpte noen gamle metallbokstaver, og et bilde av fyren i rosamønstret skjorte midt i bildet (hehe - ja, ikke bilde av han altså, men en bilde han hadde laga!). Kjolen kjøpte jeg ikke, selv om den var kul. Litt for hvit for meg. Hvis vi ikke måtte tenke på flytransporten hjem, så hadde det vært mange aktuelle kjøp her, tror jeg.
Tukadu Perlen & Schmuckdesign. Rosenthaler Strasse 46/47 (kart) Et fantastisk skattkammer for perler og alt mulig smått og fargerikt og morsomt. De ba meg om å ikke ta bilder, men først etter at jeg hadde knipsa et;o) 
I det området der vi rusla mest (rundt Hackescher Markt, opp Rosenthaler Strasse og smågatene rundt) var det masse spennende butikker! Ikke noe problem å få både tid og penger til å gå:o) Og Mocca Frappuccino er aldri feil på varme bydager! Yummi!
KaDeWe - stort kjøpesenter av den litt eksklusive sorten ikke langt fra Ku'damm (kart). 
Særlig matetasjene ville vi ha med oss. Vi spiste i 7. etasje. Lekker mat - ikke spesielt billig. Og i 6. etasje er en svær delikatesseavdeling. Jeg plukka med meg endel sjokolade, og så fant jeg en USA-seksjon, og måtte bare kjøpe en pakke PopTarts for å teste:o) Papiravdelinga fikk jeg såvidt med meg før de stengte - stort utvalg der óg!

Flere shoppetips:
Ampelmann shop: Alt mulig med Ampelmann på. Jeg kjøpte en kul treningsbag til Marek, lommebok og t-skjorte til Leo, og en lighter til meg:o)

Berlin Lomography Gallery Store (Friedrichstrasse 133): Oioioi, for et sted! Fikk akutt lyst til å kjøpe med meg et kamera eller fem. Men føler at en sånn hobby fort ville bli dyr, så jeg bare så meg rundt med store øyne, og kjøpte et par kule små album.

Antikkmarked på Strasse des 17. Juni (ved U-bahn Tiergarten): Dette gikk vi ganske raskt gjennom, men det så veldig stort ut, og med et enormt utvalg av flotte gamle ting! Kunstmarkedet som ligger i fortsettelsen av dette var ok, men ikke spesielt spennende, syns jeg. 

Mat & sånt:
Transit i Rosenthaler Strasse 68 (kart) - thai og indonesisk.
Denne hadde vi fått anbefalt av kjente, og det var en fantastisk opplevelse. Superdeilige småretter som vi delte på, hyggelig betjening og et fint lokale. Helt fullt, og med tendens til kø i døra - lurt å bestille bord (det gjorde vi)! Mojitoen var også god!:o)
The sixties diner i Oranienburger Strasse 11 (kart).
Her ramla vi bare inn på vei fra fotogalleriet, fordi vi var sultne og litt amerikansk mat virka igrunnen fristende. God mat og helt fint sted å sitte.
Cafe FleuryWeinbergsweg 20 (kart). En veldig koselig fransk kafé vi stakk innom på vei fra stoffbutikken. Vi skulle ikke spise noe, så vi fikk ikke testa maten, men det så veldig bra ut, det vi så at andre spiste.
Die zwölf Apostel - pizzarestaurant rett ved S-bahn Savignyplatz (kart). Anbefalt av bekjente for 'verdens beste pizza'. DET hadde de ikke - pizzaen var veldig kjedelig, faktisk! Men kombinasjonen veldig god hvitvin, søt kelner og at det var en fin plass å sitte i den utrolig varme septemberkvelden, gjorde at vi ble der til vi ble 'kasta ut' (og U-bahn hade slutta å gå) En fin kveld altså!;o)

Andre spisegreier:
Kuchi - sushirestaurant i Gipsstrasse 3: God sushi (det meste), men servitøren var ikke videre hjelpsom/hadde ikke videre peilig, og bordet vårt var ikke av de koseligste, så den opplevelsen får bare 'godkjent'. Men denne er anbefalt både her og der, så jeg ville gitt den en sjanse til:o)

Esra Falafel etc. i Oranienburger Strasse 87: Denne fikk vi ikke prøvd, men Pernille har vært der før, og anbefaler den. Skal prøves neste gang!


Hotell:
Det var igrunnen helt supert. Hadde god plass og alle bekvemmeligheter (inkl. kjøkkenkrok, vaskemaskin og tørketrommel). Frokosten var god og i et hyggelig lokale, og betjeninga var det heller ingenting å si på. Eneste lille ting jeg har å kommentere er at området rundt hotellet var litt 'dødt' - bare boligblokker og kontorlokaler og sånt, virka det som. Så man måtte gå eller ta banen litt for å finne noe liv. Fordelen er jo at det ikke er noe uønska bråk heller. Men om man ønsker å bo mer sentralt, så fins det et tilsvarende hotellHackescher Markt.

Kultur & historie:
c/o Berlin - fotogalleri (kart). Dette var det eneste vi besøkte i kategorien galleri/museum. De utstillingene som var der nå, var ikke av de aller mest interessante (den ene var litt kjedelig, den andre var ok), men plakater fra tidligere utstillinger tyda på at det kan være verdt å gå dit igjen. Dessuten - de hadde en gammeldags fotoautomat stående, som vi så klart måtte prøve! Seriøs fjortismimring;o)
Gatekunst av ymse art ser man mye av. Det liker jeg.
Ved U-bahn Bernauer Strasse var det minnesmerke etter muren. Langs husveggen der gikk den indre muren, så kom et ryddet felt med ingenmannsland, der folk ble stoppet om de prøvde å rømme, og så den virkelige muren (den jernstengene står). Dette var det eneste stedet jeg fikk en følelse av at byen har vært delt i to en gang. Det er vanskelig å forestille seg.

Transport & sånt:
Hvis man ikke har ambisjoner om å rekke over hele Berlin i løpet av en dag, så er det godt mulig å gå. Vi gikk ganske mye første dagen, de neste to dagene ble det litt mer U-bahn (vi var både mer kjent og målretta, og korsryggen sa ifra litt tidligere...) U-bahn- og S-bahn-systemet er veldig greit å bruke, og man kommer seg kjapt dit man skal. Ellers navigerte vi ved hjelp av guidebok med kart, kombinert med  iPhone med gps. Ikkeno' problem å finne fram altså:o)
Reisa Bergen-Berlin går veldig greit med Norwegian. 1 1/2 times flytid er akkurat passe, og avgangstidene er gode i begge retninger (altså ikke grytidlig eller seint). 
Det er lett å komme seg med tog til og fra sentrum, og det koster bare €3 inkl. overgang til U-bahn, så man kommer seg helt fram dit man skal. Bare et lite tips: beregn nok tid når du skal rekke flyet hjem igjen! Vi var litt slepphendte med beregninga, og fikk noen nervøse minutter på toget, og springmarsj fra toget til innsjekkingsskranken. Det holdt så vidt!

Språket:
Jeg hadde tysk på skolen (C-språk), men har aldri likt det noe særlig. Kasusbøying er ikke problemet - jeg har jo lært meg russisk - men det lyder ikke så pent, liksom. Men jeg har heller aldri vært i et tyskspråklig land før. Nå har jeg faktisk fått et nytt syn på tysk også - det høres slett ikke verst ut når det snakkes av de innfødte!;o) Kanskje jeg skulle friske opp det jeg har liggende baki der en plass, og satse på litt mer tysk neste gang? Denne gangen ble det mest engelsk, med noen enkle fraser på tysk innimellom:o)

Denne langhelga i Berlin ga mersmak så det holder - og det er så enormt mye jeg ikke har fått med meg (jeg har ikke sett Brandenburger Tor engang(!), men det står forsåvidt ikke øverst på lista neste gang heller). Jeg skal tilbake altså! Berlin er en by etter mitt ♥!

13 kommentarer:

Monstermønster sa...

Oioioi! Takk for supre linker! Var i Berlin for mange år siden og sverget på at jeg skulle tilbake, men det tar visst litt tid...

Pia sa...

For et flott Berlin-innlegg - håper alle som skal til Berlin kan finne dette - supre linker og tips!

Sonja sa...

Ser ut som en herlig tur, og ekstra bra med fint vær :) Kjekt å få se!

Eli sa...

Ser ut til å ha vært en knalltur og så kjekt med masse tips da :) Skal nok til Berlin en dag så ting blir notert ned. Hadde tysk på videregående og (utrolig nok) med gode karakterer men det er noe med språk man ikke bruker jevnlig; de blir litt "blasse"... Kanskje en grunn god nok til å dra til Tyskland snart? :) Nyt søndagskvelden søte du :) Klem, E

Anonym sa...

Tiltredes! Super rapport fra super tur! Gleder meg allerede til neste gang! :-) Og da beregner jeg minst to timer fra hotellet til flyplassen!

P.

banglamarie sa...

Ser ut til å ha vært en fantastisk tur! Nå fikk jeg lyst til å reise tilbake til Berlin ♥
Takk for titten :)

Fatima sa...

Dette var et alle tiders reisebrev. Nå fikk enda mere lyst til å dra til Berlin.

Anonym sa...

Veldig inspirerende reiserapport!
Nye steder og nye sider av Berlin er alltid nyttig info! Skal nok gjøre Berlin med litt vri av Ellen og Pernille neste gang! Blir aldri ferdig med denne byen :-))

Unni

Ania sa...

Ikke dårlig, flott ide med samleopplysningsside for senere bruk. Vet nå hvor jeg skal lete om jeg noengang forviller meg til Berlin :)

Elisabeth, innerst i veien sa...

Jepp, vi var jo der på samme tid og koste oss også. Veeeeldig varmt. Jeg kan jo ikke tysk og lagde egne navn på steder og gater. Hackescher Markt heter f.eks. Haketter Maketter og KaDeWe selvfølgelig KaDeVa (med trøndersk aksent).

Anbefaler "blinderesturanten" Nocti Vagus; http://innerstiveien.blogspot.com/2011/09/blind-i-berlin.html

Og ikke minst Trabi.safari.

Jeg reiser gjerne tilbake og da skal jeg sjekke ut flere av stedene på din liste, supert innlegg.

Vi drar gjerne tilbake.

T:o)ve sa...

Åååå som jeg fikk lyst til å ut å reise!!! Tror jammen jeg må sette meg ned for å lage en slagplan ;o)
Ha en videre strålende uke!

Anne-Britt sa...

Tusen takk for kjempeflott reiseguide/brev. Ser ut som du hadde en kjempeflott tur. Hit vil jeg også reise, og nå frister det ekstra :)

Vibeche Bergqvist Ellingsen sa...

Så kjekt å lese om turen din og se masse flotte bilder :D
Takk for titten :)