I tilfelle noen trenger ei oppskrift - her er den jeg bruker. Det blir ca. 28 boller.
7 dl melk
150 g smør
100 g gjær
vel 2 dl sukker
2 ts kardemomme
ca 1 kg hvetemel
Fyll:
100 g mykt smør
1 ss kanel
1 dl sukker
Smelt smør, hell i melka og varm til fingervarmt. Bland det tørre i en bakebolle (hold av litt av melet til regulering av deigen – den bør ikke bli for fast, da hever den seg dårlig) og tilsett væsken. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse.
Strø mel på bakebordet og kjevle deigen ut til et stort rektangel. Rør sammen smør, sukker og kanel og smør det jevnt utover deigen. Rull deigen sammen fra langsiden. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver. Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev bollene i 20-30 min.Pensle bollene med sammenpisket egg, strø med perlesukker og stek bollene midt i ovnen ved 225°C til de er pent gyllenbrune (ca. 12 min. i min ovn).
Leo er husets egg-knekke-konge, og han bidrar gjerne med andre ting óg, som å pensle bollene før de settes i ovnen. Og å spise dem når de er ferdigstekt, så klart!;o)
Idag er det ikke bare bakesøndag, men også fårikålsøndag, og duften av nystekte skillingsboller ble raskt overdøvet av deilig middagslukt. Det er høstens første fårikål for min del, og jeg gleeeder meg!:o)
8 kommentarer:
Mmmm, nam, så gode de så ut! Kanskje man skulle bake litt?
Ha en fin kveld. :)
Nam-nam! Nå skulle jeg gjerne vært en tur i Bergen kjenner jeg! Tenk en sønda med både skillingsboller OG fårikål!!
Kos dere masse med god mat!!
Deilig søndag hjemme hos deg skjønner jeg :) Men ingen bit-for-bit-bilder av bollene? *hihi* (du vet jeg digget det :)) Nyt søndagskvelden :)
Klem
Ps - du var savnet i helgen!!
*mmmmm* ser kjempedeilig ut!!
Nam..., de så veldig, veldig gode ut... :O)
Angående teppet jeg har heklet så har jeg ingen fullstendig oversikt over hvor mye jeg har brukt, for jeg har prøvd å bruke rester. Men hvis jeg skal prøve å anslå mengden så ville jeg sagt 30 gr. pr farge x ca 15 farger. Sånn rundt regnet 500 gr.
Av den sorte gikk det litt mer, ettersom jeg heklet 2 omganger med den til slutt.
Jeg ble egentlig overrasket over at jeg ikke brukte mer garn..., har fortsatt MYE rester igjen.
ha en fin kveld!
klem
Ser mumsigt ut. Vilken fin blogg du har.
/Mia
Nam, det så godt ut. Jeg er så dårlig på å bake gjærbakst, får det ikke luftig nok. Kanskje like greit for jeg er sååå svak for alt av boller og kringler. ☺
100 gram? Det var da voldsomt? (don't get me wrong...pleier alltid halvere gjærmengdene i gjæroppskrifter selv liksom :p) Meeen har to småfrøkner og tre gutter i hus akkurat nå + en forsvinnende hodepine og oppadstigende form - må kanskje feire det med enten bolle eller vaffel-laging :p
Legg inn en kommentar